Hypostyle Architects Glasgow Edinburgh

Fore Street

Fore Street is a unique development, which adopts a novel approach towards the design of urban housing in Scotland. The site sits within an existing Victorian tenement perimeter block, which was previously occupied by two existing buildings. The building along the frontage of Fore Street housed a bakery on the ground floor (which had become derelict) with two flats located above. A mews property was located to the rear, which previously housed an operating motor repair business.

In response to the characteristics of the site, an interesting and efficient spatial hierarchy was generated, which addresses issues such as access, overlooking, and maximisation of capacity & amenity space, all on a modest budget. The development is accessed through a pend within a new build 5-storey block of flats situated on Fore Street, which maintains the scale of the adjacent tenements and reinstates the urban block. This leads to a serene backcourt area, which in turn leads to an intimate and attractively lit central pedestrian lane, used to access a series of 2 storey houses and cottage flats. These properties are arranged along either side of the lane, staggered in relation to the opposite side, allowing the houses an outlook beyond their immediate neighbours towards the tenements on the far side of the block, in excess of the minimum 18m overlooking distance requirement.

The spaces between the blocks on each side create delightful private courtyard gardens, providing a second aspect onto which the principle living spaces extend both visually, and physically. These courtyards have been planted with a variety of climbers, which will in time creep up the blank gables and boundary walls, creating a small haven within what is a densely populated residential & industrial urban pocket.

The development provides 15 new dwellings. All units are fully compliant with the requirements of ‘Housing for Varying Needs’ and satisfy the requirements of an Eco Homes ‘Very Good’ Rated development.

The development was completed in November 2011.

Contract Sum: £1.5 million

Client Contact: Whiteinch & Scotstoun Housing Association Ltd

Images courtesy of Tom Manley Photography

 

zoom
Fore StreetFore StreetFore StreetFore StreetFore StreetFore StreetFore StreetFore StreetFore Street